Eindhovense wortels en karakter leidend bij bestratingskeuze binnenstad

“Het was goed om onze ideeën over materialen, kleuren en patronen opnieuw te bekijken”, vatten stedenbouwkundige Tom van Tuijn en landschapsontwerper Nanou Jacobs samen, als we hen vragen naar de conclusies van het testen met tegels in proefvakken in de binnenstad.

Na een bredere verkenning onder leveranciers van bestratingsmaterialen hebben beiden zelf verder onderzoek gedaan. Nanou Jacobs licht toe: “We zijn letterlijk op zoek gegaan naar de wortels van Eindhoven. Samen met onze stadsarcheoloog Nico Arts hebben we boringen gedaan in drie verschillende typisch Eindhovense grondlagen: esdek, beekdal en zandrug. Dat leverde een mooi palet aan kleuren, materialen en texturen op die ons verder kunnen helpen.”

Verdiepingsslag

De resultaten van de grondboringen zijn overgedragen aan twee Eindhovense ontwerpbureaus. “Zij maken nu een verdiepingsslag die uiteindelijk moet leiden tot de gewenste bestrating. We kiezen daarbij beton als uitgangspunt voor de tegels. Je kunt daarmee geheel naar eigen inzicht een toplaag creëren (textuur), die qua kleur en uitstraling aansluit bij Eindhovense karaktereigenschappen, zoals modern, spannend en ongepolijst. Ook het legpatroon is daarbij van invloed. Vandaar dat we ook daarvoor de verschillende mogelijkheden bekijken”, aldus Tom van Tuijn.

Stoep-straat-stoep

Bij de indeling van de straat blijft het (eerder bepaalde) uitgangspunt een gelijkvloerse straat met twee stoepen: een comfortabele asfaltstrook in het midden (straat), aan beide zijden betontegels (stoep) met daartussen een fraai uitgevoerde belijning (banden). Nanou Jacobs: “De keuze voor asfalt leverde tijdens de testperiode gemengde reacties op. We gaan daarom bekijken hoe we ook het asfalt verder kunnen doorontwikkelen, met meer aandacht voor bijvoorbeeld kleurnuances en unieke uitstraling.”

Het streven is om voor de zomer duidelijkheid te hebben over de materiaalkeuzes.