Het nieuwe Clausplein: een groene oase in de Binnenstad

Tussen woontoren ‘De Regent’ en voormalig Philips-fabrieksgebouw ‘De Witte Dame’ ligt het Clausplein, op de grens van de Eindhovense binnenstad. Het Clausplein is eind 2019 volledig op de schop genomen. Na ruim een jaar van werkzaamheden is het Clausplein stapsgewijs veranderd in een groene oase. Met de vergroening van het Clausplein is een prettiger, groener en klimaatvriendelijker plein gecreëerd.

Vergroening

Met de nieuwe inrichting van het Clausplein spelen we in op de klimaatverandering. De vergroening van het Clausplein zorgt ervoor dat het regenwater beter wordt opgevangen. Zo wordt het riool bij hoosbuien minder belast en kunnen de planten het water gebruiken in droge tijden. Ook vermindert groen de hittestress. Stenige plekken zijn veel warmer dan groene plekken. Op groene plekken is het koeler door schaduw en verdamping. Zo blijft het Clausplein dus ook in een hete periode een aangename plek om te verblijven. Daarnaast zorgt het groen voor meer biodiversiteit – meer soorten bloemen en dieren in de stad.  

Waterberging

Het bijzondere van dit plein is de waterberging onder het groen. Onder het plein ligt een parkeergarage van De Regent. Planten kunnen dus geen gebruik maken van grondwater. Daarom ligt op de parkeergarage een tapijt van 2.000 vierkante meter gerecyclede kratjes. Het zijn plastic kratjes zonder schadelijke stoffen die water opvangen. Dat water komt van de regen die op het plein valt. Ook het regenwater van het dak van de Witte Dame stroomt naar de waterberging.  

Aangename plek in de stad

Over het plein loopt een wandelroute van gerecyclede natuurstenen van de Willemstraat naar de Emmasingel. Maar het plein is meer geworden dan een route van de binnenstad naar het Wilhelminaplein. Met bankjes, grasheuvels en terrassen is het echt een plek geworden om te verblijven.