In augustus 2019 heeft het college een besluit genomen over de keuze voor het nieuwe bestratingsmateriaal in het Eindhovense centrum. In juni 2021 presenteerde het college het nieuwe straatmeubilair voor het centrum. In maart 2024 heeft het college besloten om af te stappen van het gebruik van asfalt en voor de bestrating van de middenstrook over te stappen op gebakken klinkers. Lees meer daarover in onderstaande infobrief, of bekijk de raadsinformatiebrief met bijlagen.
Keuze bestratingsmateriaal
In het najaar van 2018 hebben we met een proefvak op onder meer de Demer verschillende bestratingsmaterialen getest. Daarbij hebben we de materialen beoordeeld op aspecten van uitstraling, duurzaamheid/gebruik en beheer/onderhoud.
Ook hebben we bezoekers van de binnenstad gevraagd om aan te geven wat zij van de proefbestrating vinden, via zogeheten tours en een online enquête.
Steen met Eindhovens verhaal
De ervaringen met de proefbestrating in de binnenstad gaven aan dat Eindhovenaren het belangrijk vinden dat de nieuwe bestrating levendig is, van goede kwaliteit en een Eindhovens karakter heeft.
Op zoek naar dat karakter is via grondboringen inspiratie gezocht in de Eindhovense ondergrond. Samen met de Eindhovense bureaus Atelier NL en Envisions en toenmalig supervisor Winy Maas is een verdiepingsslag gemaakt met kleuren, vormen, texturen en patronen.
De ontworpen steen is daarna in proefvakken getest op het gebied van duurzaamheid, veroudering en onderhoud. Met de vergaarde kennis is gekozen voor een steen die het Eindhovense verhaal laat zien én voldoet aan de eisen. De steen is van modern beton en heeft een warme, grijze basiskleur. De levendige schakering van kiezeltjes in verschillende kleuren verwijst naar de ondergrond.
Alle straten krijgen een gelijkvloerse stoep-straat-stoep indeling, begrensd door banden in natuursteen. De nieuwe betonsteen komt in de stoepen, het straatgedeelte (middenstrook) wordt uitgevoerd in grijsbruine gebakken klinkers. Op Stratumseind (eerste fase herinrichting) ligt in de middenstrook comfortabel, bewerkt asfalt. Ondergronds komt een klimaatadaptief watersysteem door de aanleg van gescheiden riolering.
Benieuwd naar meer achtergrondinfo over de bestratingskeuze? Bekijk de video en een uitgebreide presentatie:
Meer groen
We gaan bij de herinrichting niet alleen nieuwe bestrating aanleggen. Zeker zo belangrijk is dat we onze binnenstad gaan vergroenen.
Zo’n honderd bomen en (onder)beplanting moeten de binnenstad een groener karakter geven, passend bij het Brabantse landschap. We streven naar een klimaatbestendige, groene en gezonde omgeving, waar het voor iedereen fijn vertoeven is.
In juni 2019 hebben we op de Demer al een voorproefje genomen op een groenere binnenstad. Eind 2019 zijn op de Demer nog drie bomen in bakken geplaatst. In de Rechtestraat sierden tien bomen de straat op. In het voorjaar van 2020 plantten we rondom 15 bestaande bomen in de Nieuwstraat en Hermanus Boexstraat sierbeplanting, omrand met boomcirkels van cortenstaal.
Nieuwe, slimme openbare verlichting
Nieuwe openbare verlichting binnenstad Eindhoven
De Binnenstad krijgt ook nieuwe, slimme openbare verlichting. Samen met het Eindhovense lichtontwerp bureau Het Lux Lab is een nieuw lichtsysteem ontwikkeld. De lichtkleur en -intensiteit van de led-lampen in de armaturen kunnen veranderen op basis van de behoeften en daarmee de sfeer en veiligheid verbeteren. In juni 2022 zijn twee proefarmaturen opgehangen.
Lees meer over de nieuwe verlichting en het testen in het nieuwsbericht of bekijk de video.
Ontwerpproces
Op basis van de ontwerpuitgangspunten en inrichtingselementen maken we ontwerpen voor alle (winkel)straten met de rode steentjes in de binnenstad. Dit gebeurt fasegewijs. We zijn begonnen met Stratumseind/Oude Stadsgracht (fase 1) en sluiten af met Markt, Jan van Hooffstraat en Jan van Lieshoutstraat (fase 4). Op de homepage van deze projectpagina kun je de planning van de verschillende fases bekijken.
Heb je vragen of suggesties? Mail naar herinrichtingbinnenstad@eindhoven.nl.