Herinrichting winkelgebied binnenstad in volle gang

De werkzaamheden voor de herinrichting van het winkelgebied in de binnenstad zijn na de bouwvakantie weer opgepakt en in volle gang. In een deel van de Rechtestraat is de nieuwe bestrating al te zien. In de Hooghuisstraat zijn de voorbereidende, ondergrondse werkzaamheden gestart. Begin volgend jaar volgt de Demer. Eind 2025 zijn de werkzaamheden in de drie winkelstraten klaar en voorzien van nieuwe bestrating, straatmeubilair en vooral veel groen. Daarna volgen ook de andere straten in het winkelgebied.

Voor de ondernemers en bezoekers van de winkelstraten geven de werkzaamheden onvermijdelijk enige overlast. De gefaseerde aanpak (werkzaamheden per straatdeel) moet eraan bijdragen dat de overlast kort en beperkt blijft. Uitgangspunt is dat de winkels voor het winkelend publiek steeds op veilige wijze toegankelijk blijven. Soms zijn daar speciale voorzieningen voor nodig. Zo zijn er tijdens de werkzaamheden in de Rechtestraat om de 50 meter oversteken, om de oversteekbaarheid te verbeteren.

Meer groen

De huidige inrichting met de rode steentjes is verouderd. Ook is er weinig groen in de binnenstad. De gemeente gaat de (winkel)straten daarom flink vergroenen. Zo komen in de Rechtestraat, Demer en Hooghuisstraat ruim 50 bomen en zo’n 500 m2 aan groenvakken. Ondergronds wordt het oude rioolsysteem vervangen door een klimaatadaptief watersysteem met gescheiden riolering.

Stoep-straat-stoep

Alle straten krijgen een gelijkvloerse stoep-straat-stoep indeling, begrensd door een natuurstenen band met (lijn)goot. In de stoepen komt een steen in een warme, grijze basiskleur. Het straatgedeelte (middenstrook) wordt uitgevoerd in grijsbruine gebakken klinkers. Ook krijgen alle straten nieuw straatmeubilair, zoals zitbanken en afvalbakken, en nieuwe verlichting.

Meer informatie over de herinrichting van het winkelgebied? Kijk op openeindhoven.nl/herinrichtingbinnenstad.