De Bunkertoren is niet helemaal nieuw. De honderd meter hoge woontoren is gebouwd bovenop De Bunker. Vandaar de naam. De voormalige studentensociëteit heeft daarmee een transformatie doorgemaakt van een massief, gesloten gebouw naar een dynamische, open woontoren.
Het uitdagende ontwerpproces
De Bunker bestaat sinds 1968 en is voor veel oud-studenten in de stad een historisch stukje Eindhoven. Een betonnen gebouw met horizontale lijnen uitgewerkt met massieve schuine muren. Met een historie van tal van feestjes, waar in de jaren 80 zelfs The Police optrad. In de plannen die projectontwikkelaars Being en Red Company indienden na de door TU/e uitgezette prijsvraag moest en zou de Bunker dan ook (grotendeels) door de historie overeind blijven. De oplossing? Een toren er bovenop bouwen.
De architect, die ooit zelf als student nog een biertje dronk in De Bunker, ontwierp het gebouw alsof de toren voortkomt uit de Bunker. Met dezelfde herkenbare horizontale lijnen, details en schuine hoeken. Het gebouw gaat van onderaan gesloten naar steeds verder open aan de bovenkant. En dat zorgt voor indrukwekkende uitzichten. “Het uitzicht vanuit m’n woning is echt heel goed. Mijn appartement zit op het zuidwesten, waardoor ik onder andere uitkijk uit over Strijp-S. Niks staat in de weg, je kijkt zo over alles heen!”, vertelt enthousiaste bewoner Bart Loosman.
Aansluiting groen op omgeving
Op de plek van de voormalige parkeerplaats rondom de Bunker is een park aangelegd, dat in het voorjaar mooi groen gaat kleuren. Met tal van bomen en planten. Een echt verblijfsgebied voor bewoners en voor passanten. Een voorbode van wat Knoop XL straks moet zijn: van versteende plak, naar een groene wijk waar het prettig toeven is. “Het park rond de toren wordt prachtig! Ik kan niet wachten totdat het helemaal af is en je er straks met het lekkere weer doorheen kunt struinen”, vertelt bewoonster Sonja Voortman enthousiast. Het park sluit goed aan op het groen van de Dommelvallei, die in de toekomst nog verder wordt verbreed. “En je loopt vanaf hier ook makkelijk naar het groene TU/e-terrein, wat ook een aangename plek is”, voegt Sonja toe.
Startschot voor gebiedsontwikkeling aan de Fellenoord
De Bunkertoren is een belangrijk gebouw in de gebiedsontwikkeling van Knoop XL. Eerder al werden de Rabobank en de Rijksgebouwendienst – de buren van de Bunkertoren – aan de Fellenoord gebouwd. Maar dat zijn kantoren, dit is een woontoren. In Knoop XL werken nu vooral mensen in kantoorkolossen, maar straks zijn het vooral mensen die er wonen. Zo staat de Bunkertoren symbool voor de transitie van de wijk. Een volgens de nieuwe bewoners een fijn stukje van de stad. “Ik koos voor de Bunkertoren vooral door de goede ligging. Je bent heel dichtbij het station en het centrum en om de hoek heb je de Kruisstraat met zijn vele winkels”, vertelt Sonja. En het is ook heel goed te bereiken. “Naast dat het zo centraal ligt, kom je er ook nog eens makkelijk. Je bent één stoplicht verwijderd van de A2!”, motiveert bewoner Bram Couteaux.
Een gebied met potentie
Waar vooral de locatie en bereikbaarheid als overtuigende pluspunten worden benoemd, biedt de wijk nog veel kanten. “Waar je op loopafstand genoeg horeca en winkels hebt in het centrum en de Kruisstraat, mag er in het gebied ook wel wat horeca en andere faciliteiten toegevoegd worden”, pleit Sonja. En ook daar wordt met de komst van de Bunkertoren al een begin aan gemaakt. Onderin de Bunker, op de plek waar vroeger een sociëteit gevestigd zat, komt nu een grand café. Eigenaar is GoodHabitz, dat ook een grote kantoorruimte heeft op de begane grond. “Het grand café is niet alleen voor de bewoners van de Bunkertoren, maar voor iedereen. Hiermee hopen we meer mensen naar dit gebied te trekken. Zo laten we zien dat de wijk straks echt een verbindende functie heeft”, legt Tim van der Velden van GoodHabitz uit.